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Frequently Asked Question’s 
Disclaimer: The information provided here should not be used as a substitute for the medical care and 

advice of your Doctor. There may be variations in treatment that your Doctor may recommend based 

on individual facts and circumstances. Current as at 31 January 2024. 

 

Who is eligible for the GP ADHD Shared Care Program? 

This is a South Australian Statewide Service, open to public patients of South Australian 

Local Health Networks, aged 16 years and over, who are not already in the care of a CAMHS 

Psychiatrist, and whose medication has reached a stable long term dose. 

 

My child is not yet 16 and is not eligible for the ADHD GP Shared 

Care Program. How do we access ADHD medical care for our child? 

In South Australia, ADHD is diagnosed and managed by Specialist Paediatricians or Child 

Psychiatrists. Please see your General Practitioner (GP) to arrange referral to a Specialist 

Paediatrician or Child Psychiatrist for assessment and treatment of your child’s ADHD. Long-

term management of your child will be provided in collaboration, by the specialist and your 

child’s GP. 

 

I am an adult with ADHD and I am not eligible for the ADHD GP 

Shared Care Program. How do I access ADHD health care? 

In South Australia, your GP can provide your ADHD care. If you are seeking diagnosis or 

require ongoing stimulant medication, please see your GP to arrange referral to an Adult 

Psychiatrist for assessment and management of your ADHD. 

 

Can my private specialist Paediatrician or Psychiatrist refer me to 

the ADHD Shared Care program? 

At this time, private patients are not eligible for referral for the ADHD Shared Care Program.  

Private patients can still access ADHD ongoing care with their private Specialist 

Paediatrician or Psychiatrist, in collaboration with their regular GP.  The specialist can also 

write to the patients current GP and ask them if they are happy to take on the medication 

prescribing. If the GP agrees to take on prescribing, they will need to apply to the DDU for a 

section 18A authority. 

 

 



 

 

For more information  

Women’s and Children’s Hospital 

72 King William Rd, North Adelaide SA 5006 

Telephone (08) 8161 7000 

 

 

www.ausgoal.gov.au/ 
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My child has been referred to the ADHD Shared Care program, but 

their regular GP is not able to take on the Shared Care. What 

happens next? 

In the event the regular GP is unable to provide ADHD Shared Care, eligible patient’s can 

request information to access and alternative ADHD Shared Care provider through GP 

Partners Australia (GPPA).  This is achieved when the patient sends the ADHD Shared Care 

Consent form to the Program manager at GP Partners Australia (GPPA). The GPPA Shared 

care Manager will then contact the patient to assist in finding an ADHD Shared Care GP, 

who will work in partnership with the patient’s regular GP and treating specialist 

Paediatrician or Psychiatrist. This process will operate under the same systems and 

communication pathways as the well-established Obstetric Shared Care program. 

 

My child’s Paediatrician has recommended my child for the ADHD 

Shared care program and sent a referral for the CAMHS Transition 

Psychiatry visit. How long will it be before I hear back from you? 

The ADHD Shared Care program will offer a Transition Psychiatry visit before your child 

turns 18. Until that time, your child’s paediatrician will continue to provide overarching 

specialist care. To ensure the referral process runs smoothly, please return your consent 

form to GP Partners Australia at the address provided as soon as possible.  If you have any 

concerns about your child’s health, please make an appointment with your child’s GP. 

 

Does the ADHD Shared Care Program provide diagnostic 

assessments? 

The ADHD Shared Care program is for patients with established ADSHD diagnosis, to assist 

transition from paediatric services. Diagnostic assessments continue to be available through 

a specialist paediatrician or child psychiatrist for patients aged 17 years and under, or with 

an adult psychiatrist for patients aged 18 years and older. 

 

We have just moved from interstate to South Australia (SA). How do 

I access ADHD care and get my medication prescriptions in SA? 

Every state in Australia has slightly different health systems and laws regarding the 

provision of stimulant medications used to treat ADHD. For more information, go to:  

ADHD Stimulant Prescribing Regulations & Authorities in Australia & New Zealand - AADPA 

(https://aadpa.com.au/adhd-stimulant-prescribing-regulations-in-australia-new-zealand/) 

In SA, children and young people see a Paediatrician or Child Psychiatrist for the diagnosis 

and ongoing overarching care of their ADHD until they turn 18.  

https://aadpa.com.au/adhd-stimulant-prescribing-regulations-in-australia-new-zealand/
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In SA, adults see a Specialist Adult Psychiatrist for the diagnosis and ongoing overarching 

long-term care of their ADHD.  

If the person has already being diagnosed with ADHD by a Specialist Paediatrician or 

Psychiatrist interstate, the South Australian GP will need to be provided with a copy of the 

specialist letter of assessment and medication advice. 

If the person has not yet been diagnosed with ADHD, the GP can refer the patient to a 

Specialist Paediatrician or Psychiatrist for specialist assessment. 

If the person has been prescribed Stimulant medication by their interstate medical 

practitioner, the SA GP will need to: 

- Refer the patient to a SA Specialist Paediatrician or Psychiatrist for legislated 

overarching care and specialist supervision of the stimulant medication 

management. 

- Discuss the following options for long term stimulant prescriptions  with the patient 

and their carer/s: 

▪ The receiving SA Specialist provides future ongoing stimulant 

medications prescriptions with an application for a section 18A 

Authority from the Drugs Of Dependence Unit (DDU) to enable legal 

prescribing of the stimulant medication 

OR 

▪ The receiving SA Specialist provides ongoing supervision of the 

patient’s stimulant medication, but recommends the GP applies for a  

section 18A Authority from the DDU to enable legal prescribing of the 

stimulant medication  long term, with the SA Specialist’s letter to 

support their application  

OR 

▪ The GP applies for a section 18A Authority from the DDU to enable 

legal prescribing of the stimulant medication long term, with the 

interstate Specialist’s letter to support their application. The GP is 

medico-legally required to check with the interstate medical 

practitioner that the treatment advice in the letter is unchanged and 

accurate. 

▪  

Can I have my medication electronically prescribed? 

Yes, ADHD Stimulant medication can be provided with an e-script (electronic script) 

 

What do I need to know about carrying my medication? 

In Australia, there is no issue with carrying your ADHD medication as long as it is safely 

stored away from children to prevent accidental poisoning, and is specifically prescribed for 

you/your dependent child. However your medication may be restricted or prohibited in other 
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countries, with serious legal consequences if found in your possession. Please carefully 

check the laws of the country you are visiting before travelling overseas. 

 

Can any pharmacy fill a prescription for psychostimulant 

medication? 

Any pharmacy can fill your prescription, however in some cases the Drugs of Dependence 

Unit may place a condition on the section18A authority   that your medication is dispensed 

by a single pharmacy each time. This will be specified on the authority provided to your 

prescribing doctor. Section 18A authorities will specify the maximum daily dose of the 

medicine that can be supplied/prescribed per day.   

A prescriber can consider this information, along with the PBS quantity requirements, to 

determine the quantity that can be supplied (i.e. a standard pack size) and the intervals 

between supply.  A prescriber will need to ensure medications are collected in a timely 

manner, ie not too frequently.   

In certain cases, additional controls may be placed to restrict supply (i.e. 

daily/weekly/fortnightly collection from a designated pharmacy).  

 

 

 


